Sószoba - Sófal

 

 A Himalája sótéglából épített sófal jellegzetes vöröses színe a benne rejlő vastól és mangántól ilyen összetéveszthetetlenül egyedi, szemet gyönyörködtető. Szinte minden stílusú belső térhez harmonikusan illeszkedik, és garantáltan kuriózumnak számít, ám talán ennél is érdekesebb, fontosabb lehet az élettani hatása. Mivel a mai „modern” világban az elektromos berendezések működésétől ( TV, számítógép, klíma, stb.), a dohányzástól, és a levegő szennyezettsége miatt sajnos nagymértékben megnőtt a káros pozitív töltésű ionok aránya. Életünk nagy részét általában ilyen közegben töltjük, az így belélegzett levegő tisztasága és minősége nagy hatással van egészségünkre.

 A levegőben lévő kristálysó pára viszont képes arra, hogy a pozitív ionokat semlegesítse, lekösse, és negatív ionokká alakítsa, ezáltal a helyiség levegőjét megtisztítsa. Senki nem várhatja el, hogy ha a nap 24 órájából legalább 16 órát munkahelyén, irodában, zsúfolt tömegközlekedési eszközön, esetleg autójával a dugóban tölt, majd otthonába megérkezve bekapcsolja a különböző „technikai kütyüket” , közben mindvégig belélegzi az ilyen közegekre jellemző levegőt, mindezt ellensúlyozni tudja az ágya mellé helyezett 2-6 Kg-os sólámpa használatával. Erre a lakásban-irodában kialakított 5-6 négyzetméternyi sófal felülete képes. 

 Orvosilag igazolt, és számos egyéni tapasztalat is azt mutatja, hogy a légzéskor beszívott „sós levegő” nemcsak a légúti megbetegedések gyógyulását segíti elő, hanem számtalan területen képes kifejteni egyéb jótékony hatásait: pl. alvászavar csökkentése, allergiás tünetek enyhítése, legyengült immunrendszer erősítése, tüdőben található hörgők lerakódásainak megtisztítása, stb. Tehát egy sófal azon kívül, hogy szép, kellemes látványt nyújt, pihenteti a szemet, a nyugodtság érzetét adja, csökkenti az elektromos sugárzást, és tisztítja- ionizálja a helyiségben található levegőt is.

 

 

 

 

 

A levegőbe kerülő só jótékony hatásainak növelését több módon is megoldhatjuk:

 

  - a só felületének növelésével - sófal építése: egy 2,8m átlagos helyiség belmagasság esetén 2m szélesség megépítésével - pl. franciaágy hátfalának sófalként történő beépítésével nagyon hatásosan tudjuk elérni célunkat egy 12-15 négyzetméteres szoba esetén is.

 

  -  a hőmérséklet növelésével: pl. szaunában betétfalként (a magasabb hőmérsékletű, páradús légkörben intenzívebb a sópára képződés )

 

  -  gyermekek esetén:  sóhomokozó kialakításával - a legolcsóbb módja ha egy zárt zuhanykabint + egy zuhanytálcát teszünk valamelyik sarokba. Amíg a gyermek játszik a „só-homokban” , felkavarja azt, és apró kis részecskék kerülnek a levegőbe melyeket levegővételkor be tud lélegezni, ez a működési elve a komolyabb sógenerátor berendezéseknek is.

 

  -  sószoba- sóbarlang használatával ( ezt természetesen már nem feltétlenül ajánljuk magáncélú épitésre, mivel egy rendesen megépített sószobában több tonna só található, és a legtöbbjük rendelkezik sógenerátorral is, amely képes olyan apróra porlasztani a sószemcséket, hogy azok a a belégzés során a tüdő hörgői közé is eljuthassanak, ez összeségében több millió Ft-os tétel.) A sószoba építésénél lényegesen kedvezőbb megoldás a már kialakított sószobák használata alacsonyabb ráfordítás mellet az egész családnak, melyet leginkább allergiásoknak, és légúti megbetegedéssel küzdőknek ajánlunk.